dimecres, 8 de juny del 2016

E N D E R R O C A R M I T E S

He fet un recull de mites que la societat ha creat durant aquests últimes trenta anys relacionats amb la sida. Cadascuna d’aquestes llegendes urbanes és falsa. A continuació us ho justifico:

o Només uns grups determinats poden tenir la sida: Els homosexuals, les prostitutes i els toxicòmans. Els heterosexuals no poden tenir-la.

Les vies de transmissió d’aquesta malaltia no estan relacionades amb la sexualitat, el treball o les substàncies que prenem les persones, sinó que són ben diferents. El VIH es transmet via sang, semen, fluids vaginals o llet materna, per tant tothom es pot infectar.

Aquesta llegenda es va crear per la manca d’informació de la població. Com a conseqüència de la ignorància, es va recórrer al sentit comú. Els grups de risc són els que tenen més infectats, òbviament, i aquests són els homes homosexuals, les prostitutes i els toxicòmans. Cadascun té una raó diferent per ser-ho:

- Els gais solen mantenir relacions sexuals anals, en les quals es creen microlesions per les quals es poden passar sang i semen d’una persona a l’altra molt més fàcilment que a la penetració vaginal. 

- Les prostitutes mantenen moltes relacions sexuals diàriament i moltes d’elles sense protecció, cosa que dispara les possibilitats d’esdevenir una portadora del VIH.

- Els toxicòmans per via parenteral (aquells que s’injecten la droga  a la vena) no prenien cap tipus de mesura sanitària, és a dir, compartien les xeringues.

o Es transmet via mosquits.

El virus del VIH no pot sobreviure fora del cos que habita més d’uns quants segons, per tant aquest tipus de transmissió és impossible.

o La gent que té la sida sempre es mor.

Aquesta llegenda urbana era, de fet, real durant la pandèmia. No obstant, com ja he dit més d’una vegada, s’han fet nombrosos avenços que permeten al malalt esdevenir portador i obtenir una meravellosa qualitat de vida. Tot i això, no hi ha cap cura.

Desgraciadament, si que és certa a alguns indrets del nostre planeta. Malauradament no són pocs, el més destacable és tota la zona subsahariana de l’Àfrica. El que trobo més trist de tot això és que la vida de milions de persones depengui en els diners que aquestes tinguin. 

o Tots els fills de portadors del VIH i malalts de sida tenen el virus

Aquesta afirmació és completament falsa. Avui dia, les mares i bebès que reben el tractament necessari tenen un 98% de possibilitats d’evitar el contagi. 

Tanmateix, als països en vies de desenvolupament, com ja he dit abans, no tenen els recursos indispensables per combatre el virus per culpa de la seva situació econòmica.

o El VIH no existeix, és una invenció de les farmacèutiques

Des de fa aproximadament un any, s’ha començat a escoltar un rumor que diu que el virus mai ha existit i ha sigut un invent per guanyar diners. Com a conseqüència molts malalts de sida i portadors del virus estan abandonant el tractament, cosa que és altament perjudicial per la seva salut.

Aquesta notícia està alarmant la comunitat científica. 

- Bibliografia:
Aquest apartat no en té, ja que són les conclusions que jo he tret després de buscar la informació necessària per emplenar les altres parts del treball.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada